Save a life..."Be Someone's Hero"....Be an Organ Donor

maandag 16 februari 2009

Ik zit in de lappenmand

De laatste tijd heb ik wel een beetje pech, gezondheidswijs. Eerst in november een heel heftig virus wat me helemaal vloerde. Toen omdat ik zo hard moest hoesten een rib gebroken, waardoor het hoesten weer niet lukte en mijn longen flink ontstoken raakten. Nu zijn we 2 maanden later en zaterdag kreeg ik ineens weer heftige pijn in mijn borstkas op een andere plaats. Hoogstwaarschijnlijk weer een rib gebroken, want het voelt precies hetzelfde.
Ik kan me amper bewegen laat staan hoesten, hoe dit nu weer gaat aflopen, geen idee.

Wat ik nog niet eerder genoemd heb in mijn blog is het volgende. Als experiment ben ik Metformine gaan slikken. De aanleiding was dat ik nogal veel insuline nodig had. Ongeveer 150 eh per dag. Ik gebruikte dan ook 60 mg prednison en was behoorlijk opgeblazen met een 8 maanden buik. En een 75 kg gewicht meesleuren als je benauwd bent is ook geen pretje. Ik voelde me er erg onprettig bij. Metformine kan er voor zorgen dat je gevoeliger bent voor insuline. De hoeveelheid benodigde insuline daalde heel snel, zo ook mijn gewicht. Inmiddels ben ik 10 kg lichter en nog veel belangrijker niet meer zo opgeblazen, al zal de cf buik blijven, mijn buik is toch een stuk minder dik.
Als voorbeeld zal ik geven dat ik eerst bij een bord spaghetti 20 eenheden bolusde (heb een insulinepomp), nu met de Metformine is dat 5 hooguit 8 eenheden. Mijn daggemiddelde is nu ongeveer 60 eenheden. Wat wel heel gek is, en als iemand dat snapt laat degene me dat a.u.b. weten, is dat mijn basale behoefte aan insuline niet echt is afgenomen.

2 opmerkingen:

 1. Hoi lieve Astrid,

  Ik heb met je te doen daar onder in die lappenmand. Wat een narigheid en pech heb je... BAH! Dat je nu - misschien - weer een rib gebroken hebt, jemig. Wanneer weet je of dat echt zo is? Het hele Metformine-verhaal kende ik niet, het spul ook niet trouwens. Helaas voor jou snap ik ook niet waarom je behoefte aan maaltijdinsuline wel is afgenomen maar je basisbehoefte niet.
  Jan heeft tegen mij wel eens gezegd: Niemand heeft gezegd dat het leuk zou worden om 'oud' te worden met CF .... Dat klopt helaas. Laat je het me wetenh als je in het ziekenhuis terecht komt?
  knuffel van Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Astrid, dit is niet het bericht wat ik had willen lezen. Wat een pech en pijnlijk ook lijkt me. Mag je wat pijnstilling gebruiken??
  Metformine ken ik ook niet ;-(
  Wat Elly hierboven zegt klopt inderdaad, ook voor een CFer komt de ouderdom met gebreken.
  Nou meid sterkte en ik hoop dat je nog wel een heel klein lief tekeningetje kunt maken.

  Hartelijke groet,
  Els

  BeantwoordenVerwijderen

Save a life..."Be Someone's Hero"....Be an Organ Donor